Långfärdsskridskofrälsta i Mälardalen är alltid spända i januari och februari: kommer det att bli av? Med ”det” menas Vikingarännet, en tävling som äger rum när isarna bär.

Vikingarännet arrangerades för första gången 13 februari 1999. Sedan dess har tävlingen inte kunnat genomföras varje år, och datumet har satts med kort varsel. Anledningen till detta är de osäkra isarna på sjöarna i området, vilket också har gjort att sträckningen inte har varit densamma från ett år till år till annat.  År 2003 gick starten vid Skarholmen söder om Uppsala, och målgången skedde i Rålambshovsparken i Stockholm. I detta års tävling ingick också en sväng på Riddarfjärden. Platserna för både start och målgång har dock varit olika från år till år.Vikingarännet

Ränn på rundbana

Hur blir det då i år? Jo, det blir ett Vikingaränn, men inte med start i Uppsalatrakten och målgång i Stockholm. Istället kommer både start och mål att vara i Sigtuna, och loppet att köras två varv på en 40 km lång rundbana. 1000 personer är anmälda, och enligt generalsekreteraren Anders Tysk är det minst 20 cm kärnis, vilket håller för en fyrhjuling. Datum för arrangemanget blir 14 februari, som ju också är Alla hjärtans dag. Att loppet kan genomföras i år ses av arrangörerna som en ödesfråga. Hade det inte blivit av i år hade man kanske lagt ned tävlingen.

Frågan är dock hur Vikingarännets framtid ser ut. Varmare medeltemperaturer på vintern kommer att göra det allt svårare att arrangera tävlingen så långt söderut. Framför allt kommer det bli svårare att förutse när det kommer att finnas bärkraftig is. Detta kan leda till att tävlingen måste flyttas, kanske till Åre eller någonstans ännu längre norrut. Då kommer troligen namnet att ändras, för ingen annan del av Sverige, möjligen med undantag för Gotland, är så förknippad med vikingar som Mälardalen.