Den svenska tidningen Outside har gått i konkurs. Det innebär att de som vill läsa om friluftsliv, inspireras och planera framtida äventyr får söka sig till andra medier.

Go Outside Media Sweden AB (puh!) är förlaget som har gett ut Outside och Outside Träning sedan 2005. Nu går bolaget i konkurs. Detta kan komma som en överraskning för den som följer den svenska tidningsmarknaden. Visst minskar upplagan för många papperstidningar, men om man tittar på den här listan från förra året ser man att inom just kategorin natur och friluftsliv ökar upplagorna något.  Det gällde Outside, men var uppenbarligen inte tillräckligt.

Tält på KungsledenAlternativen

Vid sidan av Utemagasinet (vars upplaga minskade förra året) och Svenska Turistföreningens medlemstidskrift Turist (som även skriver om saker som museer och K-märkta kaféer) har Outside varit det givna valet för den som vill läsa om friluftsliv och äventyr. Visst kan man fortfarande läsa den amerikanska versionen av tidningen, men om man vill läsa på svenska, vad gör man då?

Svaret är att man får bege sig ut på nätet. Den här sajten är ett bra exempel, men vi ska inte göra reklam för oss själva här och nu. Vi hr några andra tips också.

Utsidan.se är en sajt som många friluftsintresserade svenskar nog har som startsida i sin webbläsare. På sajten finns artiklar, recensioner av olika friluftsprylar, samt inte minst ett forum som bl.a. innefattar en köp- och säljdel. Det blir ju allt vanligare med mer eller mindre nischade sajter av den här typ – med ämnen som cykling eller för den delen herrskor, och Utsidan är ett av de bästa exemplen på hur bra det kan bli.

Om man är på jakt efter tips och råd, exempelvis packlistor, ska man bege sig österut, även om man kan hålla sig kvar på nätet. Utinaturen.fi är en utmärkt finlandssvensk sida med just tips för den som är intresserad av friluftsliv. Bakom sajten står det finländska statliga affärsverket Forststyrelsen, som motsvarar svenska Skogsstyrelsen, och finländska scoutförbundet.