Att ge sig ut på vandring på fjället kan kännas lite obehagligt eller verka farligt. Men genom att alltid ha med vissa saker gör att turen blir både säker och rolig. Den svenska fjällnaturen är fantastisk, och en vandring är ett perfekt sätt att uppleva den på.

När det närmar sig sommaren är det många som börjar göra upp planer. En del planerar för att resa utomlands, medan andra tycker att en husvagnssemester i Sverige är det bästa man kan uppleva. Ett annat alternativ, som fler och fler börjar upptäcka, är att göra en riktig fjällsemester. Men för att fjällsemestern ska bli den där härliga upplevelsen man drömt om finns det ett antal saker som är viktiga att ha med i beräkningen, för att överleva om något skulle hända.

Mat och vatten

vandringDet är viktigt att man har med sig tillräckligt med mat när man ger sig ut på fjället. Att vandra kräver mycket energi, så det är bra att ta med sig lite mer än man egentligen tänker att man behöver. Det är också viktigt att tänka över vilken mat man tar med sig. Torkad mat är bra för vandringen, den står sig länge, väger lite och behöver inte kylförvaras. Det kan också bli kallt på fjället, och då är det bra att kunna äta varm mat. Så ta alltid med dig ett triangakök för att kunna laga till eller värma mat. Det är också viktigt att se över vart det är möjligt att fylla på vatten, och att se till så att man har tillräckligt med sig, både till dryck och till matlagning.

Kläder och utrustning

Det är jätteviktigt att ha rätt kläder och utrustning för att klara en tur på fjället. Om man har för lite kläder är det lätt att börja frysa, och har man väl börjat är det svårt att sluta. Om det inte finns vindskydd eller stugor att sova i, behöver man också bära med sig ett tält.