Har du varit i Dalsland? Om inte borde du kanske åka dit. Detta landskap har mycket att bjuda på, något som fler och fler upptäcker.

Dalsland är kanske det minst kända av Sverige landskap. Det ligger inklämt mellan Vänern och Norge, består till stor del av skog, och är kanske mest känt för att den svenska poliskomedin Kopps spelades in i Bäckefors och för att filmen Fucking Åmål utspelar sig i landskapets enda stad. En annan känd svensk film, Ronja Rövardotter, spelades till stora delar in kring berget Sörknatten.

Närheten till Norge har spelat stor roll för utvecklingen i Dalsland de senaste 20 åren. Landskapet gränsar till det norska fylket Østfold, och ligger inte heller särskilt långt från Oslo. Samtidigt som traditionella tillverkningsindustrier lagt ned har fler och fler norrmän upptäckt Dalsland som utflyktsmål, och en del har också köpt hus där. Men det är inte bara norrmännen som hittat till Dalsland. Göteborg är inte heller långt borta, och den som drömmer om ett hus i Göteborgs skärgård, men inte har råd, kanske har råd med ett hus i Dalsland.

Även på kontinenten har Dalsland uppmärksammats. Paul von Bondengave och Marco Barten, båda från Nederländerna, gav sig 2012 ut på en sex veckors vandring genom landskapet. Detta resulterade i en guidebok riktad till den nederländska marknaden, som nu även har översatts till svenska. Det nederländska förlaget, ODW, har tidigare gett ut guider till bl.a. Rhodos, Mallorca och Nya Zeeland. Den svenska dalslandsguiden har bl.a. använts av vänninorna Lena Jansson och Ulla Andrén, som man kan läsa mer om här.

Paddling med kanot i DalslandEuropas närmaste vildmark

Vad har då Dalsland att erbjuda? Framför allt skog, sjöar och berg, vilket ju inte är så illa. Det finns också flera intressanta industriminnen, som akvedukten i Håverud. Det som särskiljer Dalsland är just vattenvägarna, och det faktum att man inte behöver trängas med en massa andra människor. Det gör att många paddlare har fått upp ögonen för Dalsland. Sjöarna lämpar sig väl för såväl kanot som kajak. Exakt hur väl landskapets långsmala, djupa klarvattensjöar lämpar sig för kajak kan man läsa om i det här reportaget.

I reportaget kan man läsa att om Lappland är Europas sista vildmark, så är Dalsland den närmaste. Troligen är det detta som lockar hit turister från Nederländerna, Tyskland (von Bondengaves och Bartens bok har översatts till tyska) och södra Norge. Trots att Dalsland gränsar till Bohuslän så är stränderna längs sjöarna inte alls exploaterade. Man kan få ta del av den frihet som många också upplever i Lappland.

Precis som i många andra delar av Sverige där de traditionella industrierna har slagit igen sjuder kreativiteten i Dalsland. Ett exempel är Fengerfors i Åmåls kommun, där det tidigare fanns ett pappersbruk som lade ned 1978. Idag har brukets gamla lokaler tagits över av ett konstnärskollektiv, den ekonomiska föreningen Not Quite. På området går det att köpa konsthantverk, besöka ateljéer och utställningar, samt köpa surdegsbröd och knäcke i bageriet. För den som vill uppleva mer av dalsländsk matkultur arrangeras också ett ”matrally” varje år mellan olika livsmedelsproducenter.