Ringduvejakt ökar i popularitet, liksom jakt generellt, i alla fall när det kommer till tjejer som jagar. Men det är bra att kunna en hel del innan man börjar jaga.

P1130844Jakt är ett äventyr för den som är intresserad och brinner för det. I Svenska Yle kan en läsa om hur ringduvsjakt under de senaste åren har vuxit till att bli populärt bland svenska och finska jägare. Ringduvsjakt kräver inte nödvändigtvis dyr utrustning, utan det som krävs är en lockfågel och lite kamouflage.

Duvor är försiktiga fåglar, de har en oerhört skarp syn och om man har på sig något som blänker eller om ansiktet syns det minsta så svänger de i luften och flyger iväg. Dessutom kan en hund vara bra i jakten på duvor, liksom i annan jakt, har man tränat hunden för fågeljakt vet den exakt vad den ska göra och blir en förutsättning för att jakten ska bli lyckad. Förutom kamouflagekläder och utrustning finns kläder för jaktsäsongen smidigt att hitta online.

Fler tjejer intresserar sig för jakt

I Sveriges Radio skrivs det om hur allt fler kvinnor intresserar sig för jakt, något som har märkts inte bara ute i skogarna men även på jaktmässor runt om i landet som lockar folk. Men varför har egentligen jaktintresset ökat? Det beror säkert på flera saker varav att man vill vara med och uppleva äventyret och gemenskapen som finns ute i skogen där jaktlaget samlas, men även att man vill jaga för att veta vad det är man äter. Och ju fler tjejer det är som jagar, desto fler blir säkert intresserade av att prova, just för att de kanske känner sig tryggare när de får vara med andra tjejer.

Naturvårdsverket går det att läsa mer om jakt och vad som krävs för att få ta sig ut på det där skogsäventyret med hunden och geväret. Bland annat är det bra att tänka på:

  • Att alla som jagar i Sverige ska betala statligt jaktkort
  • Att du behöver ha en jägarexamen och registrera resultatet på denna till Naturvårdsverket
  • Att du betalat viltvårdsavgiften och har licens för jaktvapen godkänt
  • Att du vet vad skyddsjakt är och vad du faktiskt får skjuta